top of page

Frittata ze szparagami i świeżymi pomidorami

Sezon szparagowy na polskie szparagi otwarty! Moja propozycja na pyszny posiłek to fritatta ze szparagami i serem korycińskim od Zarzeckich.


Fot. Waldemar Kompala


Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów

  • 2-3 szt. pomidorów śliwkowych

  • ½ p szczypiorku

  • 6 jaj

  • 150 ml śmietanki 36%

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 mała czerwona papryka

  • 1 szalotka

  • ½ p natki pietruszki

  • 100 g sera korycińskiego @zarzeccy

  • Olej rzepakowy

  • Sól, pieprz


Sposób wykonania:

Ziemniaki kroimy w grube plastry. Gotujemy do tzw. al`dente. Pozostałe warzywa wraz ze szparagami kroimy na dowolne części. Jaja oraz śmietankę dokładnie wymieszać. Cebulę oraz czosnek przesmażyć na oleju. Dodać pozostałe warzywa (bez szparag). Smażyć jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki oraz jajka wymieszane ze śmietanką. Dodać tarty ser koryciński. Na koniec ułożyć szparagi. Całość zapiekać w 180C przez około 20-25 minut.



Smacznego!

Łukasz Konik / Instagram / Facebook


49 wyświetleń

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page