Sezon szparagowy na polskie szparagi otwarty! Moja propozycja na pyszny posiłek to fritatta ze szparagami i serem korycińskim od Zarzeckich.
Fot. Waldemar Kompala
Składniki:
300 g zielonych szparagów
2-3 szt. pomidorów śliwkowych
½ p szczypiorku
6 jaj
150 ml śmietanki 36%
2 duże ziemniaki
1 mała czerwona papryka
1 szalotka
½ p natki pietruszki
100 g sera korycińskiego @zarzeccy
Olej rzepakowy
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki kroimy w grube plastry. Gotujemy do tzw. al`dente. Pozostałe warzywa wraz ze szparagami kroimy na dowolne części. Jaja oraz śmietankę dokładnie wymieszać. Cebulę oraz czosnek przesmażyć na oleju. Dodać pozostałe warzywa (bez szparag). Smażyć jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki oraz jajka wymieszane ze śmietanką. Dodać tarty ser koryciński. Na koniec ułożyć szparagi. Całość zapiekać w 180C przez około 20-25 minut.
Smacznego!
Comentarios