top of page
zawijasy.png
widok-podlasie-ser-korycinski.png
oznaczenie-geograficzne.png

NASZA HISTORIA

O nas

Jesteśmy firmą rodzinną, w której tradycja wyrobu sera sięga XIX w. Produkcję Sera Korycińskiego Swojskiego rozpoczęliśmy w 1999 r. pozyskując mleko z własnego gospodarstwa rolnego. 

Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i ciągłej pracy nad udoskonalaniem procesu produkcji, udało nam się stworzyć wyjątkowy, regionalny produkt najwyższej jakości, wyróżniający się niepowtarzalnym smakiem. 

Mamy przyjemność i zaszczyt tworzyć ser, który pozbawiony jest jakichkolwiek sztucznych konserwantów, barwników i polepszaczy smaku oraz współtworzyć polski rynek produktów regionalnych i tradycyjnych zachowując ich tradycję i recepturę.

ikonki-korycin-biale.png
zawijasy.png

O serze

Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy. Mieszkańcy Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 – 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę wyrobu sera miejscowej ludności.

serstrona.jpg
zawijasy.png
serstrona2.jpg

Ser koryciński wyrabia się z mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. W tradycyjnej technologii produkcji podpuszczkę, czyli enzym odpowiedzialny za koagulację (ścinanie się) mleka, pozyskiwano ze startych na proszek żołądków cielęcych. Dziś używana jest wyłącznie podpuszczka mleczarska. W kolejnym etapie produkcji ser, posiadający jeszcze postać skrzepu, formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30cm i wadze dochodzącej nawet do 3.5kg. Na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 30 litrów mleka.


W końcowym etapie produkcji ser, w odpowiedniej formie, przenosi sie do chłodnego pomieszczenia. Tam, właściwie pielęgnowany, leżakuje od kilku dni do nawet dwóch miesięcy, aż uzyska pożądane stadium dojrzewania.

zawijasy.png

Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone zioła i owoce, czosnek a nawet orzechy włoskie czy oliwki. Okres leżakowania sera jest także znacznie krótszy.


Ser Koryciński „Swojski” to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. To ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od okresu leżakowania. Jest produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze, produkowanym z mleka pochodzącego od krów swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia.

serstrona3.jpg
zawijasy.png
serstrona5.jpg

Ser Koryciński „Swojski” jest doceniany nie tylko przez ludność lokalną. Zyskuje coraz większe uznanie w Polsce i poza jej granicami. Ciesząc się uznaniem klientów zdobył wiele prestiżowych nagród.


W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaś w sierpniu 2012r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz Janów.

Oryginalny Ser Koryciński Swojski tylko z Certyfikatem

W sprzedaży pojawia się wiele Serów Korycińskich „Swojskich” o wątpliwej jakości i pochodzeniu. Pragniemy przypomnieć, iż Ser Koryciński „Swojski”, jest produktem regionalnym, produkowanym przez wiele różnych gospodarstw. Nie odpowiadamy za jakość serów wytwarzanych przez innych producentów. Oryginalny Ser Koryciński „Swojski” powinien posiadać etykietę z logo „Chronione Oznaczenie Geograficzne” oraz logo „Ser Koryciński Swojski”. Klient ma prawo prosić sprzedawcę o przedstawienie certyfikatu jakości, potwierdzającego pochodzenie produktu.


Nasz ser posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne.

 

Jeśli widzisz Ser Koryciński bez certyfikatu oraz taki który może nie spełniać warunków jakościowych, możesz zgłosić to do Stowarzyszenia Producentów Sera Korycińskiego Swojskiego.

oznaczenie-geograficzne.png
certyfikat.avif
pasek-podlaski.png

KUPUJ W NASZYM SKLEPIE

pomodorbazyliaczosnek21111.png
naturalny21111.png
ziola21111.png
wasabi21111.png
trufla31111.png
wszystkie221111.png

WYSYŁKA WE WTORKI I CZWARTKI

logoOld2.png

Zarzeccy Sp. z o.o.

Mielniki 19, 16-140 Korycin, Podlaskie, Poland
biuro@zarzeccy.pl / 48 791 791 751

Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 16:00
​Na miejscu prowadzimy wyłącznie sprzedaż hurtową

Sprzedaż detaliczną realizujemy online

BIURO biuro@zarzeccy.pl / 48 791 791 751

DZIAŁ SPRZEDAŻY sprzedaz@zarzeccy.pl / 48 535 440 355

KARIERA rekrutacja@zarzeccy.pl / 48 575 800 999

PR I MARKETING rs@zarzeccy.pl

  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

© 2025 Zarzeccy Sp. z o.o.

bottom of page