Domowa wersja tradycyjnej zapiekanki, ale z Serem Korycińskim Swojskim od Zarzeckich. Tak, ten ser nadaje się idealnie do zapiekania! Wspaniale się topi i ciągnie niczym najpopularniejsze włoskie sery. Świetna opcja
do zapiekanek i pizzy.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
SKŁADNIKI
> bagietka - dłuuuga
> masło - odrobina
> salami - 200 gramów
> Ser Koryciński Swojski Zarzeccy - 150 gramów
> pieczarki - 8 sztuk
> majonez - odrobina
> szczypiorek - garść
> oregano - dwie szczypty
To bardzo tradycyjna wersja. Na swoich zapiekankach możesz użyć więcej składników. Świetnie nada się ogórek konserwowy, papryka, szynka, cebulka, masło czosnkowe. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1.
Długą bagietkę kroimy na pół, a potem przekrajamy wzdłuż tak, aby powstały cztery porcje pieczywa. Smarujemy cienko masłem (może być czoskowe) i posypujemy odrobiną oregano. Świeże pieczarki kroimy w cienkie plasterki i układamy gęsto na bagietce.
Na pieczarki w ten sam sposób układamy salami lub szynkę. Całość posypujemy gęsto, wcześniej startym Serem Korycińskim Swojskim od Zarzeckich. Po werzchu smarujemy ceniutką warstwą majonezu.
KROK 2.
Tak przygotowane bagietki wkładamy
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C
i pieczemy około 10 minut.
Po wyjęciu posypujemy zapiekanki świeżym, posiekanym szczypiorkiem i dodajemy ketchup lub inny, ulubiony sos
według uznania.
Niektórzy zamiast świeżych pieczarek wolą wcześniej podsmażyć je z cebulką i solą. Jedz jak lubisz! Smacznego!
Comments