Bardzo wykwintne danie, a mimo to, szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości. Połączenie szparagów z Serem Korycińskim Swojskim od Zarzeckich i szynką parmeńską, zapewni wspaniałe doznania smakowe.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI
> szparagi - 1 pęczek
> szynka parmeńska - 100 gramów
> tymianek - świeży
> Ser Koryciński Swojski Zarzeccy - ok. 100 gramów
> oliwa - odrobina
> masło - odrobina
> sól i pieprz - do smaku
DODATKI OPCJONALNE
> jajko w koszulce
> jajko sadzone
> śweże pieczywo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Szparagi umyj, odłam twarde i zdrewniałe końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu). Rozłóż plasterki szynki parmeńskiej
i posyp je startym Serem Korycińskim Swojskim od Zarzeckich. Pośrodku plasterków szynki połóż po ok. 5 szparagów, gałązkę świeżego tymianku i zwiń całość w pęczek.
Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą,
ułóż roladki, skrop oliwą, a wystające spod szynki szparagi dopraw delikatnie solą i pieprzem. Na wierzchu każdej roladki połóż po łyżeczce masła. Wstaw do piekarnika
i piecz przez ok. 15 minut.
KROK 2. PROPOZYCJA PODANIA.
Upieczoną porcję możesz podać
w towarzystwie jajka w koszulce, jajka sadzonego lub świeżego pieczywa.
Comments