top of page

Szparagi zapiekane z szynką i serem korycińskim

Bardzo wykwintne danie, a mimo to, szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości. Połączenie szparagów z Serem Korycińskim Swojskim od Zarzeckich i szynką parmeńską, zapewni wspaniałe doznania smakowe.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

ILOŚĆ PORCJI: 2-3


SKŁADNIKI


> szparagi - 1 pęczek

> szynka parmeńska - 100 gramów

> tymianek - świeży

> Ser Koryciński Swojski Zarzeccy - ok. 100 gramów

> oliwa - odrobina

> masło - odrobina

> sól i pieprz - do smaku


DODATKI OPCJONALNE

> jajko w koszulce

> jajko sadzone

> śweże pieczywo


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


KROK 1.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Szparagi umyj, odłam twarde i zdrewniałe końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu). Rozłóż plasterki szynki parmeńskiej

i posyp je startym Serem Korycińskim Swojskim od Zarzeckich. Pośrodku plasterków szynki połóż po ok. 5 szparagów, gałązkę świeżego tymianku i zwiń całość w pęczek.

Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą,

ułóż roladki, skrop oliwą, a wystające spod szynki szparagi dopraw delikatnie solą i pieprzem. Na wierzchu każdej roladki połóż po łyżeczce masła. Wstaw do piekarnika

i piecz przez ok. 15 minut.


KROK 2. PROPOZYCJA PODANIA.

Upieczoną porcję możesz podać

w towarzystwie jajka w koszulce, jajka sadzonego lub świeżego pieczywa.





119 wyświetleń

Comments


bottom of page