Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka.
Niezwykle smaczna, zdrowa i pożywna. To niecodzienne połączenie egzotycznych i tradycyjnych, polskich smaków. Prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych oraz spora dawka dobrej energii.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
SKŁADNIKI
> roszponka - 2 garści
> mango - 1 sztuka
> buraki czerwone pieczone - 3 sztuki
> Ser Koryciński Swojski Zarzeccy z czarnuszką - 150 gramów
> orzeszki pinii - 2 łyżki
> nasiona czarnuszki - pół łyżeczki
> bazylia czerwona - 1 pęczek
SOS
> sok z limonki - 1 sztuka
> oliwa - 3 łyżki
> woda - 2 łyżki
> ksylitol - 1 łyżeczka
> sól - 1 szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1.
Dokładnie myjemy buraki, osuszamy
i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy
w 200 stopniach C przez około 1 godzinę
(pod koniec sprawdźmy widelcem czy
są dobrze upieczone i czy nie trzeba piec
ich trochę dłużej). Po upieczeniu buraczki studzimy i obieramy ze skórki.
Możemy też kupić w każdym markecie
już upieczone buraczki.
KROK 2.
Obrane buraki, mango i ser koryciński kroimy w kostkę. Na talerze układamy roszponkę, a na nią pokrojone, wspomniane składniki. Następnie dodajemy kilka listków bazylii i posypujemy wszystko czarnuszką oraz orzeszkami piniowymi.
Sałatkę podajemy z sosem przygotowanym z soku z limonki, oliwy, wody, ksylitolu i szczypty soli. Smacznego!
Comments