top of page

Sałatka z mango, burakiem i serem korycińskim

Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka.

Niezwykle smaczna, zdrowa i pożywna. To niecodzienne połączenie egzotycznych i tradycyjnych, polskich smaków. Prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych oraz spora dawka dobrej energii.


CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

ILOŚĆ PORCJI: 1-2


SKŁADNIKI

> roszponka - 2 garści

> mango - 1 sztuka

> buraki czerwone pieczone - 3 sztuki

> Ser Koryciński Swojski Zarzeccy z czarnuszką - 150 gramów

> orzeszki pinii - 2 łyżki

> nasiona czarnuszki - pół łyżeczki

> bazylia czerwona - 1 pęczek


SOS

> sok z limonki - 1 sztuka

> oliwa - 3 łyżki

> woda - 2 łyżki

> ksylitol - 1 łyżeczka

> sól - 1 szczypta


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


KROK 1.

Dokładnie myjemy buraki, osuszamy

i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy

w 200 stopniach C przez około 1 godzinę

(pod koniec sprawdźmy widelcem czy

są dobrze upieczone i czy nie trzeba piec

ich trochę dłużej). Po upieczeniu buraczki studzimy i obieramy ze skórki.

Możemy też kupić w każdym markecie

już upieczone buraczki.


KROK 2.

Obrane buraki, mango i ser koryciński kroimy w kostkę. Na talerze układamy roszponkę, a na nią pokrojone, wspomniane składniki. Następnie dodajemy kilka listków bazylii i posypujemy wszystko czarnuszką oraz orzeszkami piniowymi.

Sałatkę podajemy z sosem przygotowanym z soku z limonki, oliwy, wody, ksylitolu i szczypty soli. Smacznego!





152 wyświetlenia

Comments


bottom of page