Smaczne i efektowne danie! Zapiekane, przyrumienione muszle makaronowe ze smacznym nadzieniem możesz podać solo lub opcjonalnie, w towrzystwie sosu pomidorowego.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI
> duże makaronowe muszle - 12 sztuk
> szpinak świeży - 150 gramów
> oliwa - 1 łyżka
> Ser Koryciński Swojski Zarzeccy - ok. 100 gramów
> ser kozi pleśniowy - 100 gramów
> ser parmezan - 30 gramów
> cebula - połówka
> bazylia - ok. pół szklanki
Opcjonalny sos pomidorowy
> puszka pomidorów bez skórek
> pół szkalnki przecieru pomidorowego
> łyżeczka suszonego oregano
> sól morska i świeżo zmielony pieprz, cukier
> łyżka oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C (grzanie góra
i dół). Dno naczynia żaroodpornego natrzyj oliwą. Makaron muszle wrzuć do wrzącej, osolonej wody i ugotuj al dente (czas podany na opakowaniu). Odcedź. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, posól i duś na małym ogniu przez około 6 minut, aż będzie szklista, mieszając od czasu do czasu. Dodaj szpinak i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty. Do szpinaku dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie trzy rodzaje sera w miseczce: starty koryciński, parmezan i rozdrobniony ser kozi, dopraw solą i pieprzem. Muszle wypełnij farszem ze szpinaku oraz mieszanką serów i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, następnie przełącz piekarnik
na funkcję grilla i piecz jeszcze przez 5 minut. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
KROK 2. OPCJONALNY SOS.
Pomidory z puszki pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski, wymieszaj z przecierem pomidorowym, oliwą, oregano, dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz łyżeczką cukru. Powstały sos wylej do żaroodpornego naczynia i ułóż na nim wcześniej nadziane muszle.
Комментарии