top of page

Muszle makaronowe Trzy Sery

Smaczne i efektowne danie! Zapiekane, przyrumienione muszle makaronowe ze smacznym nadzieniem możesz podać solo lub opcjonalnie, w towrzystwie sosu pomidorowego.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

ILOŚĆ PORCJI: 2-3


SKŁADNIKI


> duże makaronowe muszle - 12 sztuk

> szpinak świeży - 150 gramów

> oliwa - 1 łyżka

> Ser Koryciński Swojski Zarzeccy - ok. 100 gramów

> ser kozi pleśniowy - 100 gramów

> ser parmezan - 30 gramów

> cebula - połówka

> bazylia - ok. pół szklanki


Opcjonalny sos pomidorowy

> puszka pomidorów bez skórek

> pół szkalnki przecieru pomidorowego

> łyżeczka suszonego oregano

> sól morska i świeżo zmielony pieprz, cukier

> łyżka oliwy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


KROK 1.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C (grzanie góra

i dół). Dno naczynia żaroodpornego natrzyj oliwą. Makaron muszle wrzuć do wrzącej, osolonej wody i ugotuj al dente (czas podany na opakowaniu). Odcedź. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, posól i duś na małym ogniu przez około 6 minut, aż będzie szklista, mieszając od czasu do czasu. Dodaj szpinak i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty. Do szpinaku dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie trzy rodzaje sera w miseczce: starty koryciński, parmezan i rozdrobniony ser kozi, dopraw solą i pieprzem. Muszle wypełnij farszem ze szpinaku oraz mieszanką serów i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, następnie przełącz piekarnik

na funkcję grilla i piecz jeszcze przez 5 minut. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



KROK 2. OPCJONALNY SOS.

Pomidory z puszki pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski, wymieszaj z przecierem pomidorowym, oliwą, oregano, dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz łyżeczką cukru. Powstały sos wylej do żaroodpornego naczynia i ułóż na nim wcześniej nadziane muszle.





63 wyświetlenia

Comments


bottom of page