Gazpacho pomidorowe z serem korycińskim

Smaczne i orzeźwiające danie dla 3-4 osób.

Doskonałe na zimno, ale wyśmienite także na ciepło.


CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min. + chłodzenie

ILOŚĆ PORCJI: 3-4


SKŁADNIKI:


> 600 g pomidorów

> 4 ząbki czosnku

> 5 łyżek oliwy

> łyżeczka soli

> ogórek

> papryka

> cebula

> 3 kromki białego chleba

> 500 ml przegotowanej zimnej wody

> 2 łyżki octu winnego

> ew. cytryna, bazylia

> ser koryciński swojski


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Czosnek obierz, rozetrzyj z solą.

Wymieszaj z pokrojonymi lub porwanymi

3 kromkami chleba i 5 łyżkami oliwy (jeśli pasta jest gęsta, można dodać 200 ml przegotowanej wody.


Pomidor sparz, obierz i włóż do blendera. Obierz ogórek – 1/3 pokrój w kostkę, resztę włóż do blendera. Tak samo przygotuj paprykę.

Do blendera włóż też obraną cebulę.


Zblenduj wszystko z pastą z chleba.

Dodaj ocet, resztę wody i zmiksuj.

Możesz przetrzeć przez sito, doprawić sokiem

z cytryny.


Gazpacho mocno schłodź w lodówce.

Podaj z pokrojonymi warzywami, kostkami ulubionego sera korycińskiego i listkiem bazylii.



Przepis Gazpacho z serem korycinskim
.pdf
Download PDF • 8.19MB

5 wyświetleń

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie