Smaczne i orzeźwiające danie dla 3-4 osób.
Doskonałe na zimno, ale wyśmienite także na ciepło.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min. + chłodzenie
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
> 600 g pomidorów
> 4 ząbki czosnku
> 5 łyżek oliwy
> łyżeczka soli
> ogórek
> papryka
> cebula
> 3 kromki białego chleba
> 500 ml przegotowanej zimnej wody
> 2 łyżki octu winnego
> ew. cytryna, bazylia
> ser koryciński swojski
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czosnek obierz, rozetrzyj z solą.
Wymieszaj z pokrojonymi lub porwanymi
3 kromkami chleba i 5 łyżkami oliwy (jeśli pasta jest gęsta, można dodać 200 ml przegotowanej wody.
Pomidor sparz, obierz i włóż do blendera. Obierz ogórek – 1/3 pokrój w kostkę, resztę włóż do blendera. Tak samo przygotuj paprykę.
Do blendera włóż też obraną cebulę.
Zblenduj wszystko z pastą z chleba.
Dodaj ocet, resztę wody i zmiksuj.
Możesz przetrzeć przez sito, doprawić sokiem
z cytryny.
Gazpacho mocno schłodź w lodówce.
Podaj z pokrojonymi warzywami, kostkami ulubionego sera korycińskiego i listkiem bazylii.
Comentarios