O NAS
Jesteśmy firmą rodzinną, w której tradycja wyrobu sera sięga XIX w. Produkcję Sera Korycińskiego Swojskiego rozpoczęliśmy w 1999 r. pozyskując mleko z własnego gospodarstwa rolnego.
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i ciągłej pracy nad udoskonalaniem procesu produkcji, udało nam się stworzyć produkt najwyższej jakości, wyróżniający się niepowtarzalnym smakiem.
Mamy przyjemność i zaszczyt tworzyć ser, który pozbawiony jest jakichkolwiek sztucznych konserwantów, barwników i polepszaczy smaku oraz współtworzyć polski rynek produktów regionalnych i tradycyjnych.
O SERZE
Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy. Mieszkańcy Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 – 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę wyrobu sera miejscowej ludności.
Ser koryciński wyrabia się z mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. W tradycyjnej technologii produkcji podpuszczkę, czyli enzym odpowiedzialny za koagulację (ścinanie się) mleka, pozyskiwano ze startych na proszek żołądków cielęcych. Dziś używana jest wyłącznie podpuszczka mleczarska. W kolejnym etapie produkcji ser, posiadający jeszcze postać skrzepu, formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30cm i wadze dochodzącej nawet do 3.5kg. Na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 30 litrów mleka.
W końcowym etapie produkcji ser, w odpowiedniej formie, przenosi sie do chłodnego pomieszczenia. Tam, właściwie pielęgnowany, leżakuje od kilku dni do nawet dwóch miesięcy, aż uzyska pożądane stadium dojrzewania.
Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone zioła i owoce, czosnek a nawet orzechy włoskie czy oliwki. Okres leżakowania sera jest także znacznie krótszy.
Ser Koryciński „Swojski” to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. To ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od okresu leżakowania. Jest produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze, produkowanym z mleka pochodzącego od krów swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia.
Ser Koryciński „Swojski” jest doceniany nie tylko przez ludność lokalną. Zyskuje coraz większe uznanie w Polsce i poza jej granicami. Ciesząc się uznaniem klientów zdobył wiele prestiżowych nagród.
W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaś w sierpniu 2012r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz Janów.
CERTYFIKAT
W sprzedaży pojawia się wiele Serów Korycińskich „Swojskich” o wątpliwej jakości i pochodzeniu. Pragniemy przypomnieć, iż Ser Koryciński „Swojski”, jest produktem regionalnym, produkowanym przez wiele różnych gospodarstw. Nie odpowiadamy za jakość serów wytwarzanych przez innych producentów. Oryginalny Ser Koryciński „Swojski” powinien posiadać etykietę z logo „Chronione Oznaczenie Geograficzne” oraz logo „Ser Koryciński Swojski”. Klient ma prawo prosić sprzedawcę o przedstawienie certyfikatu jakości, potwierdzającego pochodzenie produktu.
Nasz ser posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne.
JAK PRZECHOWYWAĆ SER
Ser Koryciński należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (piwnica, lodówka). Można go przechowywać w folii do żywności, hamując tym samym proces jego dojrzewania. Natomiast jeśli chcą Państwo aby ser dojrzewał, należy przechowywać go bez opakowania, bądź przykryć przepuszczającym powietrze materiałe i każdego dnia przekładać na drugą stronę.
Ser Koryciński ma ważność do spożycia nawet do 2 miesięcy. W tym czasie ser będzie dojrzewać, co objawia się zmianą jego konsystencji, barwy i smaku. Można go też zamrażać.